Cardiovasculair

Trombose en Longembolie

Bij trombose ontstaat er een bloedstolsel in een van de aderen die het bloed naar het hart transporteren en vanaf het hart naar de longen. Dit heet een veneuze trombo embolie (VTE).

Main CTA Register-Login Dutch (NEW)

Bent u een zorgprofessional?

Registreer om relevante informatie van Bayer te ontvangen

Log in of registreer éénmalig in slechts 1 minuut 

Registratie helpt u:

  • Toegang te krijgen tot informatie voor beroepsbeoefenaren

  • Relevante casuïstiek op te zoeken

  • Op de hoogte gehouden te worden van aankomende trainingen en evenementen

  • Materialen te downloaden

Hot topics

Therapietrouw en antistolling

Therapietrouw is van groot belang bij het gebruik van antistolling.

Inloggen/registreren om meer te lezen

Wat is Trombose?

Bij trombose ontstaat er een bloedstolsel in een van de aderen die het bloed naar het hart transporteren en vanaf het hart naar de longen. Dit heet een veneuze trombo embolie (VTE). VTE is een van de meest voorkomende en ernstigste complicaties na een heup- of knievervangende operatie. Meestal ontstaat het bloedstolsel in een ader van het been: diep veneuze trombose (DVT) of blokkeert het een ader in de longen: een longembolie.

 

Veneuze en arteriële trombo-embolie leiden tot een aantal ernstige aandoeningen

Veneuze trombo-embolie (VTE) is wereldwijd de op twee na meest voorkomende cardiovasculaire aandoening. VTE omvat twee aandoeningen: diep veneuze trombose (DVT) en longembolie (LE).

Wat is diep veneuze trombose (DVT)?

Bij DVT vormt zich een bloedklonter in de aders die diep in de spieren liggen, bijvoorbeeld in de benen of het bekken.

 

Het is meestal goed dat bloed kan stollen; het stolsel zorgt ervoor dat er een korstje op een wond komt. Het stollingsproces wordt ook wel coagulatie genoemd. Maar soms stolt het bloed in een ader zonder dat er een wond is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een operatie, kanker, te weinig bewegen, overgewicht en zwangerschap. 1

 

Als (een deel van) die klonter loskomt, in de longen terechtkomt en daar een bloedvat verstopt, spreken we van een longembolie.

 

Mogelijke symptomen van een DVT zijn: pijn, zwelling, roodheid van de getroffen zone, meestal in het been; daarnaast kan de huid warm aanvoelen.
 

Heeft u vragen over DVT neem dan contact op met uw behandelend arts.

 

Wat is een Longembolie (LE)?

Het stolsel kan zo groot worden dat het de bloedstroom in de ader in het been blokkeert. Hierdoor wordt het been dik en gaat pijn doen. Dit zijn de bekendste symptomen van diepe veneuze trombose. Het stolsel kan geheel of gedeeltelijk afbreken van de plek waar het is ontstaan en in de bloedstroom terechtkomen. Met deze bloedstroom reist het stolsel naar de longen, waar het een longader blokkeert. Dit heet een longembolie.

 

Een longembolie is een van de ernstigste gevolgen van diep veneuze trombose. Soms heeft een longembolie een andere oorzaak dan diepe veneuze trombose. Een longembolie als gevolg van een diepe veneuze trombose ontstaat als volgt: een bloedstolsel in het been raakt geheel of gedeeltelijk los en komt in de bloedstroom terecht. Meegevoerd door de bloedstroom, reist het bloedstolsel door vrij grote bloedvaten via het hart naar de longen. In de longen vertakken de bloedvaten in een netwerk van veel kleinere aderen, die de long bedekken. Het stolsel vast komen te zitten in een van deze vertakkingen en daarmee de bloedstroom blokkeren. De longen zorgen voor de opname van zuurstof in het bloed. Uiteindelijk bereikt het bloedstolsel een bloedvat in de longen dat te klein is om te kunnen passeren.

 

Het stolsel komt klem te zitten en blokkeert het bloed, dat daardoor niet meer de aderen achter het stolsel kan bereiken. Een deel van de long kan dan geen zuurstof meer opnemen en er ontstaat een longembolie. Daarom is het belangrijk de symptomen te herkennen, zoals kortademigheid, pijn op de borst, een versnelde hartslag en soms bloed ophoesten. Ga met deze symptomen onmiddellijk naar de dokter. 2

 

Heeft u vragen over LE neem dan contact op met uw behandelend arts.

 

Het is belangrijk dat artsen en patiënten alle mogelijke behandelingsopties bespreken, zodat de patiënt de medicatie krijgt die het best geschikt is voor hem of haar.

 

Heeft u vragen over longembolie neem dan contact op met uw behandelend arts.

 

Referenties