Overzicht van verschillende anticonceptiemethoden
Overzicht van verschillende anticonceptiemethoden

Anticonceptiebrochure

Je kunt je de vraag stellen “Waarom heb ik anticonceptie nodig?”

Anticonceptie beschermt ons tegen een ongeplande zwangerschap en zorgt ervoor dat we kunnen genieten van een zeer aangenaam onderdeel van het leven: seks. Een aantal vormen van anticonceptie beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen maar niet allemaal.

In deze brochure vind je een overzicht van de verschillende vormen van anticonceptie. Of je nu voor de eerste keer anticonceptie gebruikt, niet zeker bent welke anticonceptiemethode voor jou de beste is of dat je van methode wilt veranderen, dit boekje kan je helpen een beslissing te nemen.

Bespreek de keuze voor een anticonceptiemethode ook altijd met je arts, want die kan je advies geven aangepast aan jouw situatie.

Wanneer je een anticonceptiemethode kiest, zijn er een aantal dingen waar je eerst over na moet denken. Je keuze hangt grotendeels af van je persoonlijke omstandigheden en de levensfase waarin je verkeert. Kijk voor je een beslissing neemt goed naar de mogelijkheden en overweeg de voor- en nadelen ervan.

  • Is het heel belangrijk dat je een zwangerschap vermijdt of zou het niet erg zijn als je toch zwanger zou raken?
  • Er zijn bepaalde medische voorwaarden en omstandigheden waaronder je niet zwanger mag worden of bepaalde anticonceptiemethoden niet mag gebruiken. Je arts kan je hierbij helpen. Hij of zij kent jouw persoonlijke situatie en is op de hoogte van je medische achtergrond.
  • Heb je seks met wisselende partners?
  • Kun je stoppen met seks wanneer je geen voorbehoedsmiddel bij de hand hebt?
  • Kun je je partner op dit vlak vertrouwen of kun je beter het heft in eigen hand nemen?

Anticonceptiemiddelen verschillen in werking, gebruik, betrouwbaarheid en bijwerkingen. Er zijn kortwerkende, langwerkende en permanente methoden.
Download de anticonceptiebrochure voor meer informatie.

Inhoud van de anticonceptiebrochure

Het Anticonceptiewiel

Anticonceptie Wiel
Het anticonceptiewiel: welke keuzes zijn er?

Welke mogelijkheden zijn er? Bekijk het Anticonceptiewiel