Het condoom

Het condoom is een zogenaamd barrièremiddel. Het voorkomt dat zaadcellen via de baarmoedermond uiteindelijk een eicel bereiken. Het condoom is het enige anticonceptiemiddel dat ook bescherming biedt tegen aids en andere geslachtsziekten (soa’s).

Er zijn twee soorten condooms:

  • vrouwencondoom
  • mannencondoom

Vrouwencondoom

Dit is een doorzichtig rubberen zakje met twee buigzame ringen, waarvan de kleinste (losse) ring rond de baarmoedermond wordt geplaatst en de grootste buiten de vagina zit. De zaadcellen blijven in dit zakje achter. Het condoom is voorbehandeld met een glijmiddel. Het kan enige tijd voor de seks worden ingebracht en je mag het er weer uithalen wanneer je wilt; vlak na de gemeenschap of later. Het advies is om bij iedere seks een nieuw condoom te gebruiken. Er hoeft geen zaaddodende pasta of extra glijmiddel te worden gebruikt. Het vrouwencondoom is van een zeer sterk materiaal (polyurethaan) gemaakt (sterker dan het mannencondoom van latex). Het ingebrachte vrouwencondoom is in principe niet te voelen tijdens het vrijen en neemt direct de temperatuur van het lichaam aan.

Mannencondoom

Dit is een dun rubberen zakje dat tijdens het vrijen, voordat de seks plaatsvindt, om de stijve penis wordt gedaan. Het biedt goede bescherming tegen zwangerschap als het wordt gebruikt in combinatie met een zaaddodende pasta. Meestal bevat het condoom een zaaddodend middel; dan staat dit op de verpakking aangegeven. Doe het condoom op tijd om en gebruik alleen condooms die voldoen aan de wettelijk gestelde kwaliteitsnorm (dit wordt op de verpakking vermeld).

In deze brochure vind je meer informatie en een overzicht van de verschillende vormen van anticonceptie.