Overzicht van langwerkende hormonale anticonceptiemethoden
Overzicht van langwerkende hormonale anticonceptiemethoden

Hormoonhoudend implantaat

Dit is een implantaat met een lengte van 4 cm en een doorsnede van 2 mm dat onder de huid aan de binnenzijde van de niet-dominante bovenarm (ofwel de arm waar je niet mee schrijft) met behulp van een speciale applicator met naald door een arts of verloskundige wordt ingebracht.
Na plaatsing geeft het elke dag een kleine hoeveelheid progestageen af en biedt het maximaal drie jaar bescherming tegen ongewenste zwangerschap. (Als je overgewicht hebt, kan je arts of verloskundige je adviseren om het implantaat eerder te vervangen). Om het implantaat te verwijderen wordt een sneetje in de bovenarm gemaakt met mogelijk een klein litteken tot gevolg.
Zowel het inbrengen als verwijderen wordt gedaan door een arts of verloskundige die getraind is. Tijdens het gebruik kunnen er veranderingen in het bloedingspatroon optreden, die vaak onvoorspelbaar zijn. Bij een op de vijf vrouwen blijft na verloop van tijd de bloeding volledig weg, maar ook wordt bij twintig procent van de gebruiksters herhaald en/of langdurig bloedverlies gerapporteerd. Doordat het hormoonhoudend implantaat geen oestrogeen bevat, kan het gebruikt worden in combinatie met borstvoeding.

In deze brochure vind je meer informatie en een overzicht van de verschillende vormen van anticonceptie.