Permanente anticonceptie

Wanneer een vrouw en haar partner vinden dat het gezin compleet is, wordt vaak gedacht aan verandering van anticonceptiemethode. Hierbij wordt meestal een andere vorm van anticonceptie en soms zelfs een permanente vorm (sterilisatie) overwogen. Sterilisatie is een effectieve manier van geboortebeperking waarbij het gebruik van anticonceptiemiddelen overbodig wordt. Het is een definitieve methode, dat wil zeggen dat deze niet meer omkeerbaar is. Neem de beslissing tot sterilisatie nooit overhaast, maar zet alle beschikbare alternatieven op een rij. Raadpleeg eerst je dokter en gynaecoloog vóór je beslist om een permanente oplossing te kiezen.

Voordelen

  • Sterilisatie onderbreekt de seks niet.
  • Wanneer wordt bevestigd dat de sterilisatie is geslaagd, hoef je geen anticonceptie meer te gebruiken.

Nadelen

  • Sterilisatie is niet gemakkelijk ongedaan te maken (eventueel alleen mogelijk d.m.v. een herstelopratie).
  • Sterilisatie vereist in sommige gevallen een chirurgische ingreep.
  • Sterilisatie beschermt niet tegen soa’s.
  • Er is een kleine kans (bij een laparoscopische sterilisatie en hoewel die zelden voorkomt), dat de eileiders opnieuw aan elkaar groeien en je opnieuw vruchtbaar wordt.
  • Bij sterilisatie moet vaak minstens drie maanden aanvullende anticonceptie worden toegepast

 

Foto van vasectomie
Sterilisatie van de man (vasectomie)

Sterilisatie van de man (vasectomie)

Bij de man wordt uit beide zaadleiders een klein stukje weggehaald via een snede in de balzak. De stompjes worden afgebonden, dicht gebrand of van een afsluitend clipje voorzien. Deze operatie, die bekend staat onder de naam vasectomie, gebeurt onder plaatselijke verdoving; de man kan na de ingreep meteen weer naar huis. De ingreep duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. De erectie en het orgasme worden niet verstoord. Na de sterilisatie blijven de prostaat en de zaadblaasjes normaal functioneren. Ze blijven de vloeistof maken die bij een orgasme vrijkomt. Deze vloeistof bevat na een vasectomie echter geen zaadcellen meer, omdat de zaadleiders die niet meer kunnen aanvoeren. De aangemaakte zaadcellen worden door het lichaam weer afgebroken. Na de sterilisatie moet er nog drie maanden een andere vorm van anticonceptie worden toegepast, omdat er nog zaadcellen in de zaadleiders kunnen zitten. Ongeveer drie maanden na de ingreep wordt het sperma op zaadcellen gecontroleerd. Blijken er geen zaadcellen meer in de vloeistof te mzitten, dan is de sterilisatie geslaagd. Tot die tijd moet er aanvullende anticonceptie worden gebruikt. Sommige mannen hebben weinig last na de ingreep en gaan dezelfde dag weer werken; anderen hebben een paar dagen pijn

 

Foto van laparoscopische sterilisatie
Sterilisatie bij de vrouw: (laparoscopische sterilisatie)

Sterilisatie bij de vrouw: (laparoscopische sterilisatie)

Bij de vrouw worden de eileiders met een speciaal instrument afgesloten, waardoor de eicel en de zaadcellen elkaar niet meer kunnen ontmoeten en er dus geen bevruchting kan plaatsvinden. In de meeste gevallen zal de arts een kleine snee in de buik maken (vlak onder de navel). Met een speciaal instrument (de laparoscoop) waarmee in de buikholte kan worden gekeken, zal de arts de eileiders opzoeken en de doorgang hiervan blokkeren. De meest gebruikte methoden zijn het plaatsen van een ring of clip om het middelste deel van de eileiders, terwijl het ook mogelijk is dat de eileiders worden dichtgebrand. Deze vorm van permanente anticonceptie wordt meestal onder narcose in dagbehandeling in een operatiekamer uitgevoerd. Laparoscopische sterilisaties worden als dagbehandeling verricht; dat betekent dat je dezelfde dag weer naar huis kunt. Na een sterilisatie blijven de menstruaties gewoon doorgaan. Het verlangen naar seks en het vermogen tot orgasme worden door sterilisatie niet beïnvloed.

In deze brochure vind je meer informatie en een overzicht van de verschillende vormen van anticonceptie.