Zonder anticonceptie seks gehad?

Heb je gemeenschap gehad zonder goede anticonceptie, ga dan eerst bij jezelf te rade. Wanneer was de laatste menstruatie? Heb je ook maar het geringste vermoeden dat de gemeenschap heeft plaatsgevonden in de vruchtbare dagen, dan kun je kiezen voor zekerheid. In het laatste geval kun je de morning-afterpil of het morning-afterspiraaltje gebruiken. De morningafter-pil en het morningafter-spiraal verkleinen de kans op zwangerschap als je zonder voorbehoedmiddel seks hebt gehad. De morning-afterpil is in verschillende varianten verkrijgbaar. De ene variant bevat uitsluitend progestageenhormoon en de andere variant bestaat uit meen witte tablet met een stof, die ervoor zorgt dat het progestageen zijn werking niet kan uitoefenen. Deze stof verstoort de eisprong en kan ook veranderingen in het baarmoederslijmvlies tot gevolg hebben. Gebruik nooit op eigen houtje een aantal gewone anticonceptiepillen, omdat die anders van samenstelling zijn.

De morning-afterpil is een noodpil die zo snel mogelijk na onbeschermde seks moet worden ingenomen of wanneer je vermoedt dat je gekozen anticonceptiemethode ontoereikend is geweest, bijvoorbeeld bij een gescheurd condoom. Als bijwerkingen bij het slikken van de morning-afterpil komen buikpijn, hoofdpijn, gespannen borsten en misselijkheid voor. Na inname van de morning-afterpil is het noodzakelijk om tot aan de eerstvolgende menstruatie aanvullende anticonceptie te gebruiken. De morning- afterpil kan namelijk invloed hebben op het moment van de ovulatie; de eerstvolgende menstruatie kan later dan gebruikelijk beginnen.

Een morning-afterspiraaltje is in feite een gewoon koperspiraaltje. Het wordt morning-afterspiraaltje genoemd omdat het, in dit geval, na onbeschermde seks geplaatst wordt. Deze plaatsing moet in ieder geval binnen vijf dagen na de onbeschermde seks gebeuren. Zie voor meer informatie over het koperspiraaltje hoofdstuk 2.2.2. Het hormoonspiraaltje kan niet als morning- aftermethode worden gebruikt.

In deze brochure vind je meer informatie en een overzicht van de verschillende vormen van anticonceptie.