Wat is trombose en veneuze trombo embolie?

Bij trombose ontstaat er een bloedstolsel in een van de aderen die het bloed naar het hart transporteren en vanaf het hart naar de longen. Dit heet een veneuze trombo embolie (VTE). VTE is een van de meest voorkomende en ernstigste complicaties na een heup- of knievervangende operatie. Meestal ontstaat het bloedstolsel in een ader van het been: diep veneuze trombose (DVT) of blokkeert het een ader in de longen: een longembolie.

Wat is diep veneuze trombose?

Diep veneuze trombose (DVT) is een bloedstolsel dat ontstaat in een van de aderen die diep in de beenspieren liggen. Het is meestal goed dat bloed kan stollen; het stolsel zorgt ervoor dat er een korstje op een wond komt, zodat we niet doodbloeden. Het stollingsproces wordt ook wel coagulatie genoemd. Maar soms stolt het bloed in een ader zonder dat er een wond is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een operatie, kanker, te weinig bewegen, overgewicht en zwangerschap. 1

 

Wilt u meer weten over atriumfibrilleren, diep veneuze trombose (DVT, veneuze trombo embolie (VTE), trombose of andere onderwerpen? Log in op medischwijzer.nl of registreer eenmalig in slechts 1 minuut. U krijgt direct toegang tot alle onderwerpen, interviews, animaties en publicaties.

Longembolie

Het stolsel kan zo groot worden dat het de bloedstroom in de ader in het been blokkeert. Hierdoor wordt het been dik en gaat pijn doen. Dit zijn de bekendste symptomen van DVT. Maar dat is niet het grootste probleem. Het stolsel kan geheel of gedeeltelijk afbreken van de plek waar het is ontstaan en in de bloedstroom terechtkomen. Met deze bloedstroom reist het stolsel naar de longen, waar het een longader blokkeert. Dit heet een longembolie.

Wat is een longembolie?

Een longembolie is een van de ernstigste gevolgen van DVT. Soms heeft een longembolie een andere oorzaak dan DVT. Een longembolie als gevolg van een DVT ontstaat als volgt: een bloedstolsel in het been raakt geheel of gedeeltelijk los en komt in de bloedstroom terecht. Meegevoerd door de bloedstroom, reist het bloedstolsel door vrij grote bloedvaten via het hart naar de longen. In de longen vertakken de bloedvaten in een netwerk van veel kleinere aderen, die de long bedekken. Het stolsel kan vastkomen te zitten in een van deze vertakkingen en daarmee de bloedstroom blokkeren. De longen zorgen voor de opname van zuurstof in het bloed. Zuurstof hebben we nodig om te overleven. Uiteindelijk bereikt het bloedstolsel een bloedvat in de longen dat te klein is om te kunnen passeren.

Het stolsel komt klem te zitten en blokkeert het bloed, dat daardoor niet meer de aderen achter het stolsel kan bereiken. Een deel van de long kan dan geen zuurstof meer opnemen en er ontstaat een longembolie. Een longembolie kan dodelijk zijn. Daarom is het belangrijk de symptomen te herkennen, zoals kortademigheid, pijn op de borst, bloed ophoesten en een versnelde hartslag. Ga met deze symptomen onmiddellijk naar de dokter. 2

Behandeling van DVT en longembolie

Omdat een DVT een longembolie kan veroorzaken, is het belangrijk om DVT snel en effectief te behandelen, zeker als je al eerder een longembolie hebt gehad. Denk je dat je DVT hebt of een longembolie? Bel dan je huisarts.

  1. https://www.trombosestichting.nl/trombose/wat-is-trombose/
  2. https://www.longfonds.nl/longembolie/symptomen-longembolie