Wat is de BORA?

In 2012 heeft Bayer B.V. het Bayer Ophthalmology Research Awards Programma gelanceerd om het wetenschappelijk inzicht en de klinische behandeling van oogheelkundige aandoeningen te bevorderen. De Awards zijn bedoeld voor (arts-)onderzoekers die zich bezighouden met (promotie-)onderzoek in de oogheelkunde. Dit kan zowel basaal als klinisch-gerelateerd onderzoek zijn.

De aanvragen voor de BORA zullen door de onafhankelijke Grants Review and Awards Committee (GRAC) zorgvuldig worden beoordeeld op het innovatief/creatief karakter, de impact, wetenschappelijke kwaliteit en de haalbaarheid van het onderzoek. Alle besluiten van de GRAC zijn bindend en staan niet open voor bezwaar of beroep. De GRAC bestaat uit toonaangevende deskundigen uit de klinische en academische geneeskunde en de medisch directeur van Bayer B.V. Nederland (moderator zonder stemrecht).

Bayer B.V. heeft geen enkele inspraak en/of invloed op het beoordelingsproces en waarborgt hiermee strikte onafhankelijkheid van de GRAC.

Onderzoekskader en Criteria

Aanvragers, die in aanmerking komen voor het indienen van een onderzoek, zijn in het bezit van een basisartsdiploma en/of een master of science diploma, zijn (nog) niet gepromoveerd en wel verbonden aan een instelling die onderzoek uitvoert op het gebied van oogheelkunde, zoals een medisch opleidingscentrum, universiteit of ziekenhuis, behandelcentrum of laboratorium.

De aanvraag dient zich te richten op onderzoeksprojecten op het gebied van oogheelkunde, inclusief diagnose en beoordeling, behandeling, chirurgie, kwaliteit van leven of werkingsmechanismen. Kortom, zowel basale als klinisch-gerelateerde onderzoeksvraagstellingen komen voor de BORA in aanmerking.

Alle aanvragen worden door de GRAC zorgvuldig beoordeeld conform de volgende criteria: innovatie en creativiteit, impact, wetenschappelijke kwaliteit en haalbaarheid.

Tijdens de virtuele Award Ceremonie worden de winnende projecten bekend gemaakt, welke plaatsvindt in maart voor het jaarlijkse NOG-congres in 2021. Er zijn twee Awards te vergeven met een geldbedrag van maximaal 25.000 Euro en 10.000 Euro.