Een steeds vollere wachtkamer?

Een steeds vollere wachtkamer met vaak een toename van de wachttijd of zelfs een patiëntenstop om de wachtlijst weg te werken. De toegang van de oogzorg staat onder druk en zorgverzekeraars zijn gevraagd meer aandacht te geven aan het verkorten van de wachttijden.

Waarom drukte bij de oogarts?

  • Op basis van demografische ontwikkelingen zal het aantal mensen met gezichtsstoornissen in de periode 2015-2040 naar verwachting met 52% stijgen. Dit is een gevolg van de ‘dubbele’ vergrijzing en het feit dat gezichtsstoornissen vooral op hogere leeftijd voorkomen.
  • Het aantal ouderen in Nederland neemt snel toe; tussen 2010 en 2020 is er een stijging van 34% binnen de groep 65+ geconstateerd
  • Netvliesaandoeningen zoals maculadegeneratie en diabetisch macula oedeem zijn chronische aandoeningen met als gevolg een grote groei in de prevalente patiëntenpopulatie.
  • De kans op chronische aandoeningen zoals maculadegeneratie en diabetisch macula oedeem neemt toe met de leeftijd.

Herkent u deze problematiek? Bent u ook op zoek naar een structurele oplossing? Log dan snel in voor meer informatie en kijk of er mogelijkheden zijn die u kunnen helpen.