Oogheelkunde

Diabetisch macula-oedeem (DME)

Main CTA Register-Login Dutch (NEW)

Bent u een zorgprofessional?

Registreer om relevante informatie van Bayer te ontvangen

Log in of registreer éénmalig in slechts 1 minuut 

Registratie helpt u:

  • Toegang te krijgen tot informatie voor beroepsbeoefenaren

  • Relevante casuïstiek op te zoeken

  • Op de hoogte gehouden te worden van aankomende trainingen en evenementen

  • Materialen te downloaden

Hot topics

DME Patient Journey

Het zicht van een patiënt verslechtert, maar hij twijfelt of hij ermee naar de dokter moet. Bekijk de video en ervaar zijn worsteling met DME

Inloggen/registreren om de video te bekijken

DME Retina Images

Vind hier de retina beelden voor Diabetisch macula-oedeem

Inloggen/registreren om de beelden te bekijken

Het oog, het netvlies en de macula

Uw netvlies is het weefsel achter in uw oog waardoor u kunt zien. Het bevat cellen die fotoreceptoren genoemd worden en die licht dat in uw ogen valt omzetten in signalen die uw hersenen kunnen begrijpen. Er bestaan twee types van fotoreceptoren: staafjes, die gevoelig zijn bij lage lichtintensiteit, en kegeltjes, die instaan voor het kleurenzicht.

 

De dichtheid van de kegeltjes is het hoogst in de zone van het netvlies die de macula genoemd wordt en die instaat voor uw centrale zicht – dat nodig is om bijvoorbeeld te lezen of auto te rijden.

 

Hoe beschadigt diabetes het oog?

Het netvlies bevat ook tal van kleine en kwetsbare bloedvaatjes (haarvaten) die zuurstof en voedingsstoffen afleveren aan de fotoreceptoren.

 

Bij diabetes is de suikerconcentratie in het bloed hoger dan normaal. Als die niet gecontroleerd wordt, kan de hoge bloedsuikerspiegel de haarvaten in het netvlies beschadigen.

 

Bij beschadiging van de haarvaten kan er een eiwit vrijkomen dat vasculaire endotheliale groeifactor of VEGF genoemd wordt. VEGF zorgt ervoor dat er vocht uit de haarvaten in de macula lekt. Het stimuleert ook de groei van nieuwe bloedvaten (neovascularisatie), waaruit ook vocht kan lekken.

 

Wat is DME?

De lekkende vloeistof veroorzaakt een zwelling (oedeem) – ook bekend als diabetisch macula-oedeem (DME) – die de macula vervormt, waardoor het zicht wazig wordt. Als DME niet behandeld wordt, kan het tot een totaal verlies van het centrale zicht leiden.

 

Hoe kan ik voorkomen dat ik DME krijg?

Als u diabetes hebt, is het belangrijkste wat u kunt doen ervoor zorgen dat uw bloedsuikerspiegel goed onder controle is, om beschadiging van de kwetsbare haarvaten in uw ogen te voorkomen. Uw arts kan u advies geven als u zich zorgen maakt over uw diabetesbehandeling.

 

Het is ook belangrijk om regelmatig naar de oogarts te gaan, zodat eventuele tekenen van schade aan de haarvaten zo vroeg mogelijk ontdekt en behandeld kunnen worden. Als u last hebt van wazig zicht, moet u dat meteen aan een oogarts melden.

 

Hoe wordt DME behandeld?

Veel patiënten met DME worden behandeld met een speciale laser die de lekkende haarvaten dichtmaakt en de zwelling vermindert. Andere worden behandeld met corticosteroïden die rechtstreeks in het oog geïnjecteerd worden, om de ontsteking te verminderen.

 

Een andere klasse van beschikbare geneesmiddelen is gericht tegen VEGF (VEGF-remmers). Als ze in het oog geïnjecteerd worden, remmen ze de werking van VEGF en verminderen ze de bestaande zwelling. VEGF-remmers zijn een doeltreffendere behandeling voor DME dan een behandeling met een laser of corticosteroïden.